Projects Building Construction

St. Buite's National School

Client: St. Buite's Board of Management

Location:  Tenure, Co. Louth

Date:  September 2015 - 2016

Contract Value: € €2.8 million

Client Representives:  vanDijk Architects

MEIC Ltd have been awarded the contract for the construction of St. Buites National School in Co. Louth.

The project comprises the following works:

Construction of a new bespoke architecturally designed single storey 8 classroom national school, relocation and removal of temporary prefabs, demolition of existing school building and outbuildings and associated site works. The new school building comprises of 8 classrooms, GP Hall, Library, Set Rooms, Offices, Multi-Purpose Room, Staff Room and Ancillary Accommodation with an area of 1,492sq.m.

 

The site works are to be completed in phases and comprise of car parking, new vehicular set down area, new basketball courts, new hard play area, new paths and associated landscaping, new perimeter fence to selected boundaries, front boundary wall and entrance gates with school signage.

Phase one:

  • Construction of a new single storey building, with an overall floor area of 1492m2 with:
    • 8 classrooms
    • Large GP hall
    • Bespoke Library
    • SET rooms
    • Offices
    • Multipurpose rooms
    • Staff rooms
    • Ancillary accommodation

Due to existing and surrounding properties, planning conditions stipulated high standard finishes such as:

  • Natural slate roof finishes
  • Cedar wood cladding
  • Aluminium fenestration and cladding.

Phase two:

Demolition of the existing school building, with on overall floor area of 750m2 within the summer months period, to allow change over from old to new at the beginning of the new school year. The process included:

  • Removal and relocating existing temporary accommodation
  • Complete demolition of existing building
  • Monitoring and control of dust, noise and vibration levels
  • Working in close proximity to the newly built structure
  • Removal of associated boundaries

Phase three:

Completion of all associated site works which included

  • Car parks & Vehicular set down areas
  • Basketball courts & Perimeter fencing
  • Hard and soft play areas
  • Footpaths & Landscaping
  • Front and rear stone clad boundary walls
  • Entrance gates
  • Signage

Due the constraints within the planning conditions, the front boundary wall had to be constructed in a natural stone finish to match existing and surrounding structures.

 

 

Partners

Awards

Top